
Artrose is eigenlijk een ander woord voor gewrichtsslijtage. Hierdoor ontstaan bewegingsbelemmeringen en pijn. We zien dit heel regelmatig bij ons in de praktijk. Het kan bij alle leeftijden voorkomen, maar het komt toch het meest voor bij wat oudere dieren.
Oorzaken van artrose
- Leeftijd: Net als bij mensen zorgt het natuurlijke verouderingsproces ervoor dat gewrichten en kraakbeen minder soepel zijn en beschadigingen minder snel herstellen.
- Overgewicht: Dit kan het proces versnellen doordat het kraakbeen en de gewrichten zwaarder belast worden, wat eerder slijtage veroorzaakt.
- Aangeboren of erfelijke factoren: Sommige dieren hebben van nature een verhoogd risico.
- Trauma: Een breuk of kneuzing die niet volledig herstelt, kan blijvende schade en artrose veroorzaken.
Hoe weet je of je dier last heeft van artrose?
Je kent je dier natuurlijk het allerbeste. Let op de volgende symptomen:
- Springt je dier nog, of gilt het tijdens het springen?
- Is je dier minder speels dan normaal?
- Heeft je dier pijn of moeite met opstaan of liggen?
- Is je dier sneller geïrriteerd dan normaal?
- Lijkt je dier kreupel of stijf?
- Gromt je dier als je hem op bepaalde plekken knuffelt of oppakt?
- Bij katten: zie je extreem veel poetsgedrag?
Dit kunnen allemaal signalen zijn dat je dier pijn heeft. De beste oplossing is om naar de dierenarts te gaan voor een onderzoek.
Diagnose en behandeling
In onze praktijk zal de dierenarts een uitgebreid onderzoek doen van de gewrichten en kraakbeenderen om pijnlijke plekken te identificeren. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken van de verdachte plekken.
Als er artrose wordt geconstateerd, willen we uiteraard de pijn van je dier verminderen. Pijn laten voortduren is iets wat je je dier natuurlijk nooit gunt.
Hoe kan een dier leven met artrose?
Gelukkig zijn er door de jaren heen diverse oplossingen gevonden om de pijn en belemmering te verlichten. Artrose gaat nooit weg, dus we moeten manieren vinden om de pijn en de belemmeringen te bestrijden. We kijken eerst naar de ernst van de artrose om te bepalen welke oplossing het beste is voor je dier.
Medicatie
Dit betreft voornamelijk pijnbestrijding. We hebben diverse middelen, maar het belangrijkst is dat de pijnstilling ontstekingsremmers bevat, aangezien ontstekingen vaak de ontwikkeling van artrose bevorderen. Daarnaast zijn er voedingssupplementen die het gewricht ondersteunen.
Gewicht
Het juiste gewicht is cruciaal. Hoe zwaarder het dier, hoe pijnlijker de artrose kan zijn. Een optimaal gewicht helpt de belasting van de gewrichten te verminderen.
Dieetvoer
In sommige gevallen kan speciale dieetvoeding nuttig zijn. Deze voeding is specifiek samengesteld voor dieren met gewrichtsproblemen en bevat andere voedingsstoffen die gericht zijn op het ondersteunen van de gewrichten.
Via deze wegen proberen wij dieren met artrose een zo aangenaam en pijnloos mogelijk leven te geven, zodat ze nog jarenlang kunnen genieten. Als je vermoedt dat je dier pijn heeft, neem dan contact met ons op. We hopen op deze manier iets voor jou en je dier te kunnen betekenen.
Team Dierenartsenpraktijk-Animalia
Reactie plaatsen
Reacties