Alles wat je moet weten over de spijsvertering van je huisdier - Dierenartsenpraktijk Animalia

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 10:27

We weten dat praten over lichaamsvloeistoffen en afval een beetje vies kan zijn, maar de waarheid is dat het spijsverteringssysteem van je huisdier iets is waar je echt op moet letten en begrijpen. De ontlasting van je hond of de urine van je kat kan je veel vertellen over hun gezondheid. In deze blogpost van Dierenartsenpraktijk Animalia duiken we in wat de verschillende kleuren, texturen en consistenties van de ontlasting en urine van je huisdier kunnen betekenen.

Wat betekent die kleur?!

Gezonde honden- of kattenpoep is meestal middelbruin van kleur. Deze kleur komt van gal — een stof die de lever helpt bij de spijsvertering. Soms kan de ontlasting van je huisdier echter allerlei kleuren hebben om verschillende redenen. Hier zijn enkele kleuren die je kunt tegenkomen:

  • Groen
    Als de ontlasting van je pluizenbol groen is, is de meest waarschijnlijke oorzaak gras of andere planten. Vooral honden eten graag gras om verschillende redenen. Maar groene poep kan ook wijzen op gezondheidsproblemen. Als de groene poep aanhoudt of als het op diarree lijkt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

  • Oranje
    Oranje ontlasting duidt meestal op een probleem met de lever of galfunctie van je huisdier, hoewel bepaalde hondenvoeders ook oranje ontlasting kunnen veroorzaken. Maak een afspraak met ons als je oranje ontlasting opmerkt en je dit nog niet met je dierenarts hebt besproken.

  • Rood
    Rood kan verschillende dingen betekenen. Soms is de ontlasting zelf rood of bedekt met iets roods. Rode ontlasting kan erop wijzen dat je huisdier iets heeft gegeten zoals kunstmatig gekleurd voedsel of krijtjes. Ontlasting die bedekt is met rode vloeistof of rood slijm duidt vaak op vers bloed, wat wijst op een probleem in het onderste darmkanaal. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond bloed in de ontlasting heeft, waaronder colitis, inflammatoire darmziekte (IBD), vreemde voorwerpen in het darmkanaal, toxines, parasieten, of in zeldzame gevallen, kanker. Neem contact op met ons om de volgende stappen te bespreken.

  • Zwart
    Net als bij rood bloed in of op de ontlasting, kunnen zwarte ontlasting een teken zijn van bloed in de ontlasting van je huisdier. Dit betekent meestal dat er bloeding optreedt in het bovenste darmkanaal en dat het bloed gedeeltelijk is verteerd. Net als bij rood-bloederige ontlasting, kunnen zwarte ontlasting duiden op een mogelijk ernstig probleem. Dus je weet wat je moet doen: Bel ons en laat weten wat er aan de hand is.

Al dat slijm

Slijm in de ontlasting van je huisdier kan normaal zijn. Het helpt de ontlasting door hun spijsverteringskanaal te bewegen. Maar als je VEEL slijm ziet of als het gepaard gaat met diarree, kan er iets mis zijn in het lichaam van je huisdier. De meest voorkomende oorzaken van overtollig slijm zijn colitis, parasieten, bacteriële infectie, IBD, of voedselintolerantie of -allergieën.

Diarree-ellende

Een huisdier hebben betekent af en toe zachte, dunne ontlasting opruimen. Voor het grootste deel is incidentele milde diarree bij honden of katten niet iets om je al te veel zorgen over te maken. Terugkerende diarree kan echter een teken zijn van iets groters, en zelfs milde diarree bij een klein huisdier kan leiden tot ernstige uitdroging. De meest voorkomende oorzaken van diarree zijn het eten van bedorven voedsel, voedselintolerantie, of stress, maar het kan ook een teken zijn van IBD, een bacteriële of virale infectie, parasieten, of leverziekte. Als de diarree van je huisdier niet vanzelf overgaat, neem dan contact op met ons. Foto's van de ontlasting van je huisdier kunnen nuttig zijn, en het kan zijn dat je wordt gevraagd een ontlastingsmonster mee te nemen naar je afspraak.

Vergeet de urine niet

Na al dit gepraat over ontlasting, kunnen we de urine niet vergeten! De kleur van de urine van je huisdier kan ook een indicator zijn van gezondheidsproblemen. Als de urine rood, amber, bruin, of oranje van kleur is, kan dat wijzen op bloed. Bij sommige huisdieren, vooral katten, kan donkergele tot oranje urine gewoon wijzen op zeer geconcentreerde urine. Bloed in de urine duidt meestal op een urineweginfectie of blaas- of nierstenen, maar het kan ook een teken zijn van infectieziekten, nierziekte, toxines, of in zeldzame gevallen, blaaskanker. Als de donkere kleur van de urine van je huisdier aanhoudt, pijnlijk lijkt, of gepaard gaat met andere problemen, neem dan contact op met ons.

Hoe we bij Animalia kunnen helpen

De diagnose en behandeling van gastro-intestinale en urinewegaandoeningen kan een langdurig proces zijn. Als je je huisdier meeneemt naar Dierenartsenpraktijk Animalia, zorg dan dat je zoveel mogelijk informatie bij de hand hebt — de kleur van de ontlasting of urine van je huisdier, hoe lang de ontlasting of urine er al zo uitziet, en of ze andere symptomen vertonen zoals lethargie. We zullen waarschijnlijk een onderzoek uitvoeren en andere diagnostische tests doen, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, fecale analyse, en röntgenfoto's.

De behandeling hangt helemaal af van wat het probleem is. Bijvoorbeeld, een vreemd voorwerp zal waarschijnlijk chirurgisch verwijderd moeten worden, terwijl inflammatoire darmziekte vaak kan worden beheerd met medicatie. Wat het antwoord ook is, weet dat we hier zijn om je huisdier te ondersteunen.

Bij Animalia zijn we toegewijd aan de gezondheid en het welzijn van je huisdier. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen of zorgen.