Seizoensgebonden verzorgingstips voor honden en katten

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 10:39

Ongeacht het seizoen is het belangrijk om goed voor de huid en vacht van je huisdier te zorgen. Maar de zomer is een extra bijzondere tijd van het jaar waarin de buitenkant van je lieveling extra aandacht verdient. Niet alleen zie je in deze periode veel extra vacht rond het huis liggen (serieus, hoe komt er ZO veel vacht van zo'n klein diertje?), maar het is ook de tijd van het jaar waarin teken en vlooien in overvloed zijn en graag meeliften op je huisdier.

In deze blogpost hebben we tips over hoe je deze vervelende kleine bloedzuigende insecten kunt opsporen, hoe je verharing kunt minimaliseren en andere belangrijke do's en don'ts als het gaat om de huid en vacht van je harige vriend.

Hoe verharing te minimaliseren

Als je de laatste tijd veel vacht in huis hebt opgemerkt, maak je geen zorgen. Het is de verharingsperiode en volkomen normaal. Twee keer per jaar verhaart je hond of kat om zich voor te bereiden op de warme zomermaanden en de koele winterdagen. Om te helpen bij het verminderen van vacht overal in huis (en op de bank...en in de auto...en in bed...), is het belangrijk om je hond of kat te verzorgen, hetzij professioneel of thuis. Regelmatige verzorging houdt in dat je hun vacht om de paar dagen borstelt en ze elke 4-6 weken baadt. Als je wat hulp nodig hebt om je kleine stinker tijdens het badderen te laten meewerken, hebben we enkele handige tips en video's op onze pagina Hoe je je huisdier een bad geeft.

Hoe vlooien en teken op te sporen

Hoewel vlooien en teken het hele jaar door vervelend zijn, zijn ze het meest actief tijdens de zomermaanden. Als jij of je huisdier meer tijd buiten doorbrengen, moet je aan het eind van elke dag de huid en vacht van je lieveling controleren op teken of vlooien. Gebruik een vlooienkam om vlooien op te sporen en kam het haar van je huisdier van achter naar voren. Besteed speciale aandacht aan hun nek, oren, oksels, lies, staart en achterhand. Voor teken controleer je de oogomgeving, in en buiten de oren, onder halsbanden, tussen de voor- en achterpoten, op de staart en tussen de tenen. We hebben enkele zeer nuttige video's over waar je deze nare kleine beestjes op het lichaam van je huisdier kunt vinden, maar we raden sterk aan om je hond of kat op reguliere teken- of vlooienpreventiemedicatie te houden. Onze dierenartsen kunnen je hierbij helpen en al je vragen beantwoorden.

Hoe te controleren op knobbeltjes en bultjes

Zomer, herfst, winter of lente — het hele jaar door is het een goed moment om je kleine vriend te controleren op huidproblemen. Hoewel droge, schilferige huid en roos niet abnormaal zijn, kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem zoals allergieën, voedingsdeficiënties of hormonale onevenwichtigheden. Rode plekken en huidirritatie kunnen wijzen op allergieën of immuunproblemen. Wat knobbeltjes en bultjes betreft, deze kunnen zo onschuldig zijn als een wrat of zo ernstig als een tumor. Hier is een handige gids voor waar je op moet letten. Als je huisdier een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts om het probleem te achterhalen.

Hoe te helpen bij huidallergieën

Als je geïrriteerde huid, roodheid van de huid, korstjes, zweren of haaruitval opmerkt, kan je huisdier last hebben van allergieën. Er zijn allerlei dingen waar je huisdier allergisch voor kan zijn, waaronder vlooienbeten, omgevingsallergenen, pollen en huisstofmijten. Als je denkt dat je kleine krabber allergieën heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts. Zij kunnen helpen bepalen of het echt allergieën zijn en de boosdoener diagnosticeren. Ze zullen waarschijnlijk medicatie voorschrijven voor je hond of kat die samenwerkt met hun immuunsysteem om de jeuk te beheersen. Bekijk onze bron over waarom je huisdier jeuk kan hebben.

Wat je moet weten over lichtgekleurde of haarloze huisdieren

Als je huisdier wit of lichtgekleurd haar heeft, of haarloos is, brengen de zomermaanden een extra uitdaging met zich mee waar je misschien al van gehoord hebt — zonnebrand. Huisdieren met dik donker haar zijn wat beter beschermd tegen zonnebrand. Maar als je kat graag buiten of bij het raam zit, let dan op voor verbranding. We zien dit vaak rond de ogen of neus van katten.

Bij Dierenartsenpraktijk Animalia zijn we toegewijd aan de gezondheid en het welzijn van je huisdier. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen of zorgen over de verzorging van je huisdier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.